Geef jezelf tijd.

The greatest gift you can give someone is your time…het is een quote die ik al vaak ben tegen gekomen.  Dat die ‘someone’ ook jij zélf kan zijn is misschien niet meteen waar je aan denkt als je die quote leest.  Ik heb ‘m bewust aangepast en geef de quote vandaag dus mee zodat het niet mis te verstaan is, het grootste cadeau dat je jezelf kan doen is jezelf tijd geven.

Tijd voor jezelf, tijd om bij te tanken en op te laden, tijd om te genieten, tijd om te niksen, tijd om te ontspannen, tijd om te lezen, tijd om te sporten, tijd om te vrijen met jezelf of met je lief….ja natuurlijk.  Maar ook tijd in die tijd.  

Tijd om in al die ervaringen meer aanwezig te zijn, om te zakken in een gewaarwording, tijd om net wat dieper te gaan. Het verandert veel, zoniet alles, wat werkelijk elke ervaring betreft.  Als je jezelf tijd geeft, als er geen gevoel van druk of rapraprap is, dan lees, sport, geniet, vrij… je anders.  Jezelf echt tijd geven.  Zelfs binnen een bepaalde afspraak die je maakt met jezelf, een half uurtje dit of een uurtje dat, maakt het een verschil of je de hele tijd bewust bent van de wegtikkende tijd of de tijd die er nog over is.  Zelfs in een afgebakend stukje tijd kan je op één of andere manier in een tijdloze gewaarwording gaan, in een volledig aanwezig zijn in het moment, in de ervaring, in de beleving. 

Ook interessant en vaak helend of zelfs diep transformerend is het om jezelf de tijd te gunnen om vloeibaar te worden, om te smelten in een ervaring.  Je kan het doen tijdens een yogasessie, tijdens het mediteren, tijdens het vrijen, tijdens een bevalling, tijdens een moment waarop je lichaam ergens aandacht vraagt en pijn doet….ervoor kiezen om je op die momenten alle tijd te geven om op te gaan in de ervaring kan heel bijzonder zijn.  Je zal merken dat spieren, bindweefsel, organen en zoveel meer, dieper gaan ontspannen.  Je zal merken dat de tijd die jezelf geeft, je kan brengen naar een overgave om helemaal ‘in’ de ervaring te gaan. Soms krijg je misschien het gevoel dat er harde randjes verdwijnen, dat alles zachter wordt. Soms krijg je misschien zelfs het gevoel dat de randen van je lijf lijken te verdwijnen, alsof je grenzeloos en oneindig in een ervaring mee lijkt te gaan.

Geef jezelf ook alle tijd om te voelen wat een bericht van een vriend of collega met je doet, voor je een antwoord geeft.  Neem tijd om gewaar te worden wat er geraakt wordt in jou, door interactie met je partner, je kind of wie dan ook.  Geef jezelf tijd om echt te luisteren naar wat iemand je zegt en wat er tussen of onder de woorden meegegeven wordt.  Geef jezelf tijd om vertrouwd te raken met je eigen energie, tijd om die te leren kennen en te weten te komen wat jouw energie beïnvloedt. Geef jezelf genoeg tijd om te kiezen wat je wil zeggen, schrijven, maken, doen…als je meer en vaker tijd neemt voor en met jezelf zal je geleid worden door je innerlijk kompas.

Geef jezelf tijd om écht te voelen, écht te proeven, te ontdekken, te beleven, te bewegen, stil te staan, stil te zijn….geef jezelf tijd om bewust te worden van alle rijkdom en alle schoonheid in het leven en al wat leeft in jou.  

Geef jezelf tijd en je krijgt meer dan je voor mogelijk houdt.