Geboorte in kaart

De eerste 1.001 dagen van een mens zijn de meest cruciale van zijn hele leven. Als in de periode tussen de conceptie en zijn tweede verjaardag de ontwikkeling goed loopt, dan heeft een kind daar voor de rest van zijn of haar leven baat bij. Loopt het mis, dan is dat een voorspeller voor bepaalde patronen, gewoontes en zelfs ziektes zoals diabetes, overgewicht of depressie. Onderzoek heeft aangetoond dat oa toxische stress in deze fase slecht is voor het snel ontwikkelend kind.

“Als je aan de volksgezondheid wil werken, moet je vroeg beginnen. Liefst voor de conceptie.” zegt kinderpsychiater Binu Singh. Ze roept ons en onze samenleving op om beter te zorgen voor baby’s en hun ouders. 

Hoewel geboortepsychologie nog niet zo bekend is, zijn een groeiend aantal dokters, psychiaters zoals Binu Sing, therapeuten en coaches van overtuigd dat het belangrijk is om meer aandacht te geven aan welzijn van in de moederschoot. Want veel van de klachten bij baby’s, kinderen én volwassenen, gaan terug op hoe de zwangerschap, de geboorte en de eerste jaren erna verlopen zijn.

Echt? Jawel. Heel wat overlevingsmechanismen, overtuigingen en patronen starten al van bij het prilste begin van een mens. Martine Bökkers en Marjella Duiker hebben met ‘Geboorte in kaart’ een methode ontwikkelt waardoor je op een eenvoudige manier de impact van jouw 1001 cruciale dagen in kaart brengt.
Met ‘geboorte in kaart’ help en ondersteun ik mensen om uit hun eigen geboorteverhaal en/of dat van hun kind(eren) alle grondstof te halen voor hun heelwording.
Het kan de basis zijn om van te vertrekken in een transformatietraject of een bijzonder efficiënt hulpmiddel zijn om te werken rond beperkende of destructieve overtuigingen. En het is sowieso een onmisbare tool om te groeien naar moeitelozer en vreugdevoller ouder-zijn, naar jezelf en je kind (her)kennen en begrijpen.

Voor iedereen die ergens wel weet en beseft dat het geen vlekkeloos parcours is geweest die eerste jaren in het leven. Voor iedereen die lijkt vast te lopen of te zitten. Voor mensen die al alles hebben geprobeerd en die de wortel van hun problemen blijkbaar niet te pakken krijgen. Voor ouders van kinderen met een diagnose of label, die beseffen dat hun bloemen van kinderen pas floreren als de bodem waarin ze groeien gezond is.