Zo boven, zo beneden…ook in ons lichaam.

Zo boven, zo beneden.
Het moet zowat de bekendste of meest gebruikte uitspraak zijn uit de Smaragden tafel of schrijftablet van Hermes Trismegistus, zo boven zo beneden.  Wat er over gaat dat er een eenheid en verbondenheid is tussen de macrokosmos (boven) en de microkosmos (beneden).  Soms ook uitgelegd als de link tussen het universum en de aarde en/of de eenheid van onze ziel of zielsbewustzijn en ons lichaam (het zielsdeel dat we belichamen).

Vandaag wil ik hier met jou delen dat er ook een “zo boven zo beneden” is in onszelf, een fysieke link tussen boven en beneden. 

Flink wat jaren geleden hoorde ik dat mensen met een pruilmondje ook hun gatskaken, hun billen, dicht geknepen houden.  Toen ik erop ging letten werd het me duidelijk dat er inderdaad vaak spanning zit op mond en kaken bij mensen die ‘hun kak inhouden’ of niet voluit durven gaan.  

Of we onszelf laten horen en zien, onze waarheid spreken, ons meest authentieke (wilde) zelf durven zijn…of niet, laat zich dus ook voelen in ons lichaam.

Mond en anus, kaken en heupen…ze zijn met elkaar verbonden en afgestemd op elkaar als het over ontspanning en spanning gaat.  Zijn de mond en kaken ontspannen, dan kunnen de billen en heupen dat ook zijn.

Al diegenen die hun kaken op elkaar klemmen, tandenknarsen, dwangmatig nagelbijten, bijten op hun wang of lip, obsessief kauwgom kauwen, op pennen bijten, met de tong spelen of persen, hun mondholte vacuüm zuigen…hebben dààr spanning zitten én dus ook down-under.  

Ik las dat heel vroeg tijdens onze embryonale ontwikkeling, de vorming van het faryngeale membraan (opening die de mond zal vormen) en het cloacale membraan (opening die de anus zal vormen) op hetzelfde moment gebeurt, uit hetzelfde beginsel, en dat ze . En dat beiden verbonden blijven zelfs als het zich verder ontwikkelt. En ook wat betreft het fasciaal weefsel – een bijzonder bindweefsel, is er een fasciale lijn die van onze heupen tot aan onze kaak gaat. Tot zover de les biologie. J

Wanneer ons lichaam stress of spanningen ervaart, onveiligheid, wanneer we in shock gaan of traumatiserende ervaringen meemaken, is het een automatische relfex in ons lichaam om aan te spannen.  Billen, alles in en rond het bekkengebied – ook de geslachtsdelen, de kaken, alles contracteert. Onze kaken klemmen we overigens ook op elkaar bij het onderdrukken van onze emoties.Als dat vaak genoeg gebeurt en/of lang genoeg aanhoudt iedere keer dat het gebeurt, zit er vanaf een bepaald moment een voortdurende spanning in ons lichaam, met alle gevolgen vandien, boven én beneden.  En die spanning verhindert een vrije stroom van energie in ons lichaam, wat zich kan laten voelen op velerlei manieren.  Het kan leiden to chronische vermoeidheid of een gebrek aan bruisende energie, problemen met verteren, kwetsbaarder zijn voor ziektes, problemen om gedachten stil te zetten, hoofdpijnen, slaapproblemen, seksuele problemen…het kan verslavingen met zich meebrengen in een poging de spanning kwijt te raken, kan prikkelbaar maken en hartkloppingen geven, concentratieproblemen opleveren en nog veel meer. 

Onszelf bewust worden van de spanning in ons lichaam, van de impact op onze gezondheid zowel fysiek, emotioneel en spiritueel, én ons bewustworden van de link tussen boven en beneden is een gigantische eerste stap naar ontspanning.  Want dankzij het bewust zijn ervan én het gewaar worden wanneer we spanning voelen, kunnen we bewust gaan ontspannen.  
Hoe kunnen we dat doen?
We kunnen om te beginnen onze boven- en onderkaak gaan losmaken van elkaar, zodat er ruimte komt tussen beiden. We kunnen onze tong zacht in onze mond laten liggen.  Adem even met onze lippen lichtjes van elkaar.  En terwijl we dat doen kunnen we ook onze billen en de spieren aan ons perineum en ons bekkengebied bewust ontspannen.  We kunnen onszelf opnieuw aanleren om ontspannen te zijn, om lichamelijk voelbare spanning los te laten. 
We kunnen dit doen elke keer we ons bewust zijn van de spanning…of we kunnen een wekkertje zetten om er een aantal keer per dag (elk uur of half uur) aan herinnerd te worden om te oefenen in ontspanning.

Wat iets is om rekening mee te houden is dat we, door opnieuw te leren ontspannen, er soms beweging komt in onze gevoelswereld.  Dat wat we jarenlang deskundig verbeten en onderdrukt hebben kan zich laten zien, horen en voelen.  Dat kan voor heel wat mensen iets zijn waar ze bang voor zijn of waar ze weerstand tegen hebben…in dat geval kan het wenselijk zijn om te leren ontspannen en weer te durven landen en thuiskomen in ons lichaam onder begeleiding.

Werken met en via het lichaam, lichaamsbewustzijn vergroten en opnieuw leren ontspannen, is wat ik doe als Body and Soul Coach.
Je bent hier meer dan welkom om dat te komen leren en ervaren.
Je bent hier welkom om de verbinding tussen boven en beneden dieper te begrijpen en om de verbinding met jezelf te herstellen.