Weerstand voor verandering.

Weerstand voor verandering, zo zegt de quote van vandaag, komt door de focus die ligt op al datgene wat we op moeten geven, in plaats van al datgene wat we te winnen hebben.

Bij verandering die je zelf kiest is dat één ding, bij verandering die zich onvermijdelijk aandient in je leven ligt dat anders. En toch kunnen we ook in dat soort omstandigheden zelf nog kiezen hoe we daar mee omgaan.
We kunnen al datgene wat we achterlaten zien als een soort bevrijding, iets wat ons lichter maakt en vleugels geeft om naar nieuwe oorden te vliegen. Of we kunnen treuren omwille van al datgene wat zo vertrouwd en gewoon was geworden en wat we nu moet loslaten.

We zijn veel meer gewoontebeestjes dan we soms denken; zowel volwassenen als kinderen vinden het eigenlijk prima dat ze weten wat wanneer te gebeuren staan, en hangen met graagte vast aan vaste rituelen en patronen. Terwijl een deel van onze oorspronkelijke natuur verlangt naar vernieuwing, verrijking en expansie. Naar verandering dus.

Boeiende oefening die we kunnen doen is stil staan bij, of zelfs opschrijven van al datgene waar we een beetje of wat meer aan vasthouden in ons leven. Materiële dingen, plaatsen, mensen, gewoontes…en van daaruit gaan bevoelen waarom we daar zo aan vasthouden. Welke angst of onzekerheid schuilt er achter het vastklampen aan mensen en dingen? Welke angst of onzekerheid speelt ons parten als we denken aan het onbekende dat we tegemoet gaan als we het ouwe vertrouwde loslaten?

En wat als we onze focus verleggen op datgene waar we vanaf zullen zijn als we durven kiezen voor verandering. Hoe vaak zeuren we niet of klagen we over bepaalde dingen in ons leven. Als die dingen wegvallen hebben we dus een hoop te winnen. Zou je denken. En ook hier kunnen we een oefening maken om te bevoelen en bevragen of we echt wel zonder datgene willen waar we op foeteren. Of zijn we soms klaagverslaafd? Of weten we niet meer goed wie we zijn als we onszelf vrij zouden maken van de beperkende overtuigingen en omstandigheden in ons leven? Is een bepaald discomfort door de jaren heen ons ‘nieuwe’ comfort geworden, precies omdat het zo vertrouwd is en we zijn gaan geloven dat dit nu eenmaal is hoe het is?

Wat voel je binnen in jou als je jezelf inbeeld dat je krijgt waar je van droomt in dit leven, als je je dromen waar kan maken, als je werkelijk in staat zou zijn om jouw idealen en wensen te realiseren?

Ik wens je een zalige nieuwe week met een fijne focus op datgene wat je te winnen hebt door verandering – hoe klein of groot ook – toe te durven staan.