De gevolgen van misbruik.

De quote van vandaag spreekt over misbruik.

En dat gaat over veel meer dan seksueel misbruik, waar vaak aan gedacht wordt bij het horen/lezen van het woord misbruik. Emotioneel misbruik is zo gigantisch vaak voorkomend. Om te overleven én uit liefde en loyauteit zien (volwassen) kinderen niet dat ze gebruikt of misbruikt worden. De liefde voor de ouder of de ander houdt niet op met bestaan als er misbruik is.

Als ouders door hun eigen emotionele behoeften bevestiging, erkenning, appreciatie, respect en liefde zoeken bij hun kinderen, zal het helaas nooit genoeg zijn. Net zoals partners of vrienden de innerlijke leegte van zo iemand niet kunnen vullen, kunnen kinderen dat ook niet. Wanneer de leegte blijft knagen, wanneer de pijn binnenin oorverdovend hard schreeuwt, krijgen kinderen en naasten de rekening van onmacht, woede, teleurstelling en verdriet gepresenteerd.

Waardoor kinderen ervan overtuigd worden dat ze niet voldoen, dat ze niet goed genoeg zijn…en ze ophouden met van zichzelf te houden. Wie niet van zichzelf kan houden kan liefde van anderen niet écht toestaan en ontvangen. Wie niet van zichzelf houdt verliest zich makkelijk in destructief gedrag. Wie niet van zichzelf houdt zal zelf ook anderen aan gaan klampen voor de vulling van hun leegte, of anderen verantwoordelijk stellen voor de pijn en het gemis.

Een nieuwe generatie emotioneel onbeschikbare ouders zal de eigen kinderen gebruiken en misbruiken, onbewust, ook vanuit liefde en goeie bedoelingen. Het lijmen van wat aan diggelen is geslagen, het heel-maken van zichzelf, het onvoorwaardelijk leren houden van zichzelf, is het enige wat het kopiëren en verder zetten van het destructieve patroon kan stoppen.

Ben jij ook opgehouden met van jezelf te houden ooit? Zit er in jouw ook nog een leegte die je probeert te vullen met anderen, met eten, suiker, alcohol, seks, kleding, handtassen, gadgets of een andere verslaving?

Probeer het eens met liefde…liefde voor jezelf. Liefde en aandacht die jouw lichaam en geest heelt en de verbinding herstelt of mogelijk maakt.

Laat jezelf hiervoor ondersteunen, begeleiden en inspireren door een coach, waarbij je jezelf veilig voelt. Iemand die oog en oor heeft voor wat wil gezien en gehoord worden in jou. Iemand die je uitnodigt en helpt om je ware zelf te zien en graag te zien.

#bodyandsoulcoach #bewustwording #heelmaken