We zijn ons vaak niet bewust van ons onderbewustzijn.

Het onderbewustzijn omvat alle systemen, patronen en processen die ons bewustzijn niet waarneemt. Al onze herinneringen, gedachten en overtuigingen zijn opgeslagen in ons onderbewustzijn en hebben een veel grotere invloed op ons dagelijks doen en laten dan veel mensen beseffen. Ook alle onderdrukte en verdrongen ervaringen, alle ervaringen uit onze kindertijd – inclusief de aannames en overtuigingen die we meekregen- zitten in ons onderbewustzijn opgeslagen. Zelfs alle transgenerationele patronen worden levendig gehouden dankzij dat onderbewustzijn.

En dat wat bewaard blijft op onderbewustzijnsniveau, wordt ons non-stop als informatie ter beschikking gesteld met een indrukwekkende snelheid van 4 miljard bits per seconde leerde ik ooit. In vergelijking daarmee is onze bewuste geest, ons rationele brein, een hopeloos trage computer met z’n 4000 bits per seconde.

Ons onderbewustzijn, of datgene waar we ons niet bewust van zijn, wordt ook wel onze psychische motor genoemd. Vanuit ons bewustzijn bekeken onverklaarbare emoties en/of angsten bijvoorbeeld lijken ons te drijven. Simpelweg omdat het onderbewustzijn onze gedachten beïnvloedt, omdat het ons doen en denken stuurt, zonder dat wij daar een rem op kunnen zetten.
Zoals de quote van vandaag suggereert is dat onveranderlijk en blijvend. Best confronterend als er bepaalde zaken zijn waar we liever vanaf zouden zijn, of waar we op z’n minst een verklaring zouden willen krijgen bij de hoe’s, wat’s, en waarom’s.

De sleutel tot de oplossingen of veranderingen waar we naar verlangen is het bewustworden van wat er in ons onderbewustzijn allemaal gestockeerd zit. Pas door bewust te worden, zegt Alice Miller, zetten we de eerste stap. Het is het begin van verandering. Het begin, niet de magische toverstaf waarmee alles plotsklaps verdwijnt of ophoudt te bestaan. Het bewust-maken of bewustworden is zoiets als het in kaart brengen van dingen. Hierdoor krijgen we inzicht in en ook een overzicht van alle opgeslagen informatie die zo bepalend is voor ons leven, onze gedragingen, en onze ervaringen. Het is fantastisch om die kaart in handen te hebben en te weten waarom de dingen zijn wat ze zijn. Maar wat kunnen we er dan verder mee, behalve die kaart in een bureaulade te bewaren of aan de muur te hangen?

Wel, we kunnen dankzij een methode die dokter Melanie Salmon in de wereld heeft gezet, gaan kijken welke overtuigingen, welke aannames en gedachten niet écht stroken met hoe wij bewust of rationeel over dingen denken. We kunnen gaan bevoelen en bevragen wat haaks lijkt te staan op hoe we diep vanbinnen, op hart – en zielsniveau staat tov onszelf en de wereld. En van daaruit kiezen we dan welke nieuwe overtuigingen of gedachten, die helemaal passen bij wie we werkelijk zijn, kunnen geïnstalleerd worden in ons onderbewustzijn. We overschrijven hiermee de oude, beperkende of destructieve gedachten en overtuigingen, die vanaf dat moment ophouden te bestaan.

Heel wat van mijn clienten vertellen dat ze er verbaasd over zijn hoe na één sessie zo’n impactvolle verandering in hun leven kan gebeuren. Hoe ze er zelf van staan te kijken hoe hun vroegere reactie op bepaalde gebeurtenissen echt compleet verdwenen lijkt te zijn, en dat ze alleen nog vanuit hun bewuste geest een herinnering hebben aan hoe het voor hun Change Of Beliefs-sessie was. Ze zijn vaak geamuseerd als ze ervaren op welke frisse en vernieuwde manier ze omgaan met uitdagingen, situaties of mensen.

Voor mij is het een voorrecht om getuige te mogen zijn van mensen hun groei. Het is een cadeau om dit te mogen en kunnen faciliteren en mee mogelijk te maken.

Heb jij ook zin om dat wat zo bepalend is in jouw leven, al wat op onderbewustzijnsniveau gebeurt, meer te laten rijmen met wie jij werkelijk bent? Boek dan vandaag nog jouw sessie via de online agenda op de bodyandsoulcoaching-website. Of mail voor informatie in verband met een traject op jouw maat, naar info@bodyandsoulcoaching.be

Je bent van harte welkom.

Maria