Wanneer kinderen overspoeld worden door emoties…

Wanneer kinderen, hoe klein of hoe groot ze ook mogen zijn, om één of andere reden helemaal in het rood gaan, wanneer ze roepen of krijsen, huilen of brullen…dan is het aan ons om in de rust van het oog van de storm te staan.

Want het enige wat ze op zo’n moment nodig hebben is de zekerheid dat ze graag gezien worden en dat er een veilige omgeving is waarin ze hun heftige emotie mogen en kunnen beleven.

Blijven staan in het oog van de storm terwijl die volop raast kan je alleen maar als je zelf een stevig fundament hebt. Je kan kalm blijven in dit soort situaties als je weet dat de heftige gevoelens iets zeggen over wat er bij hén speelt, zonder dat je het als een aanval op jezelf gaat zien.  Je kan kalm blijven, ook al voel je vanbinnen het vuur oplaaien, wanneer je weet en erkent dat er ook bij jou nog (heel wat) verdedigings- en overlevingsmechanismes in gang schieten.

Lading na lading, onverwerkte ervaringen en emoties, op elkaar afvuren op crisismomenten, vergroot de crisis, het lost ze niet op.  Ook al lijkt het soms op het eerste gezicht dat goed brullen en elkaar ongefilterd en ongeremd toeschreeuwen deugd kan doen, het beschadigt elkaar meer dan we denken. 

In plaats van je pijn-pijlen te richten op iemand die al overspoeld wordt door de eigen ervaring is als een extra emmer water over het hoofd gieten van iemand die aan het verdrinken is, in plaats van een reddingsboei te zijn die dobbert in de wilde zee waaraan de ander zich kan vasthouden tot de storm is gaan liggen.

Als ouder, als opvoeder, als leraar, als verpleger, als winkelbediende, als collega op de werkvloer…is het een zegen om te weten wie je bent, je eigen pijnpunten en dat wat ze triggert te kennen en er bewust voor te kiezen om de lading die achter of onder de pijn zit te kunnen ontladen.  Zodat jij rustig en aanwezig kan zijn in je huis, in je gezin, in je relatie en op je werk wanneer daar iemand door grote emoties overweldigd wordt.

Jouw ladingen, jouw stress en spanningen, jouw onverwerkte emoties en ervaringen die zo dominant en licht ontvlambaar in je leven aanwezig kunnen zijn, hoeven niet zo bepalend en overheersend te zijn.  Je kan leren ontladen op een makkelijke manier.  Kijk op mijn website bodyandsoulcoaching.be naar de Shake Off Stress-sessies en boek jouw traject om stressbestendig en stressvrij in het leven te leren staan.