Over voelen…

Ik heb een collega op mijn werk waarmee het heerlijk bomen opzetten is, over dat wat centraal staat in onze beide levens, zelf-realisatie.  Het meer en meer jezelf worden, door de lagen af te pellen die bovenop onze ware zelf zijn komen te zitten.  Lagen met aannames en overtuigingen van anderen, lagen van gebrek aan eigenwaarde, lagen van onliefde, lagen van vernietigende innerlijke kritiek etc.

Het credo dat hij hanteert als zgn informatie-baseline op What’s App is “Don’t fight it, feel it.”.  Hoe recht voor de raap en krachtig is die quote.  
Voelen in plaats van te vechten, toestaan in plaats van weerstand te bieden.

Jawel, het gaat over gevoelens en emoties. Voel ze in plaats van ze vooral niet te willen voelen.  Want van dat niet willen voelen, van dat vechten wordt je moe.  Je geraakt uiteindelijk uitgeput van alle moeite die je moet doen om je gevoelens te onderdrukken.  Het vreet aan je en maakt je kapot als je de pijn, het verdriet, de teleurstelling, de boosheid…met alle macht niet wil voelen.

Door het toe te staan, door het écht te voelen en te doorvoelen, helemaal, in de diepte en breedte, in alle lagen van de emotie, transformeert ze.  Door jouw emoties welkom te heten als een vriend die jou een bijzondere boodschap of een inzicht komt geven, in plaast van ze als een vijand te zien, gebeurt het wonder.  Het wonder van de pijn die als vanzelf wegsmelt, van verdriet dat als vanzelf verzacht, van boosheid die wegebt enz.

Het is het vechten dat je vast houdt daar waar je niet wil zijn.  Het is het onderdrukken dat zoveel van je vraagt.  Het is het niet willen zien en voelen wat discomfort veroorzaakt.  De pijnlijke krop in de keel bv komt er alleen als je niet wil/kan/durft wenen.  

Sta dus toe, voel, helemaal…het zal je vrij(er) en lichter maken.

PS: Kom je tot je grote ergernis of frustratie keer op keer bij dezelfde dingen, dezelfde situaties, dezelfde struikelstenen, ga dan op zoek naar de wortels van die problemen.  Vlooi uit welke overtuigingen er zo dominant aanwezig zijn in jouw systeem en maak komaf daarmee.  In de Change Of Beliefs-sessies kan ik je daar met liefde en expertise bij helpen.