Sinds dit jaar kennen we allemaal nog nét dat beetje meer Zweeds dan de geel-blauwe meubelnamen en eetwaren die we tot nogtoe kenden. Sinds 21 mei kent iedereen die sympathiseert of meedoet met Mei Plasticvrij het ook in de praktijk, Plogging. Dat is joggen en terwijl het zwerfvuil van anderen opruimen. Of Plokking zoals wij dankzij één van onze teamleden de wandelversie ervan noemen.
Er zijn nog een aantal heel interessante dingen waar ze in Zweden blijkbaar mee bezig zijn, en die een teken zijn van een mentaliteitsverandering. Goeie gewoontes die wat mij betreft best naar hier zouden mogen overwaaien.
Plastbanta is de eerste, die helemaal in onze meiplasticvrijkraam past. We zouden de plastbanta hier en in de rest van de wereld moeten adopteren. Allemaal. Samen. Plastbanta betekent vrij vertaald “plastic de deur uit”. En het komt erop neer dat je bij alles wat je in huis wil halen, jezelf afvraagt wat het meest duurzame zou zijn. Als je kleurrijk kinderspeelgoed of keukengerei wil kopen bijvoorbeeld, en het is gemaakt uit één of andere plastic, dat je jezelf dan afvraagt of er geen plastic-vrij alternatief voor bestaat. Alles is beter dan plastic. Bamboe, hout, porselein, glas, roestvrijstaal…. Alles is beter dan plastic, voor je gezondheid én voor het milieu. Ja, laat ons, nu we toch al drie weken de nieuwe gewoontes aan het kweken zijn, gewoon doorgaan. Van Mei Plasticvrij naar Wij Plasticvrij. Nu, en gewoon voor altijd vanaf nu.
Wil je misschien nog een Scandinavisch geïnspireerd stapje verder gaan, doe dan mee met de Köpstopp. Het betekent dat je stopt met dingen te kopen. Dingen die je niet écht nodig hebt. Dingen, spullen, hebbedingen, schoon huisgerief, zaken waarvan de reclame je wijsmaakt dat je ze moet hebben voor een beter of leuker leven. Door mee te doen met de Köpstopp spaar je geld uit, bevrijd je jezelf van de druk van de hedendaagse consumptiemaatschappij die zo verslavend lijkt te zijn voor veel mensen, én je bent in één moeite ook erg milieuvriendelijk. Want consuminderen is minder ‘dingen’ hebben. Dingen die daarna misschien, wellicht, of heel erg zeker, ook weer eens weggegeven of weggegooid zullen worden. Minder ditjes en datjes, extraatjes en gadgets…ont-spullen zoals het heet. Hoe minder spullen, hoe minder rommel en gedoe in huis, hoe rustiger het ook is in onze geest, las ik eens. Hopla, twee keer winst in één keer.
Ga jij ook mee voor de adoptie van deze twee goeie gewoontes uit het Hoge Noorden?