De levenservaringen van de ouders modelleren de genen van hun kinderen.

De idee die jij hebt over wie je bent is gevormd door je ervaringen als kind, en die ervaringen starten al van bij de conceptie.  De gedachten, de emoties, gevoelens en de stresshormonen van je moeder bijvoorbeeld, beïnvloeden jou als baby.  Het laatste trimester van de zwangerschap én je eerste levensjaren zijn van cruciaal belang.  Zelfs tot de leeftijd van 7 jaar absorbeer je alles wat je overkomt, wat je beleeft, wat je verteld wordt als een spons. Je kinderbrein is nog niet volledig ontwikkeld en niet in staat om de informatie en ervaringen die ‘binnenkomen’ te filteren.  Dus neem je datgene wat je ouders denken, doen en voorleven als voorbeeld van hoe de dingen gaan, van hoe het leven geleefd hoort te worden.  En omdat het nu eenmaal is wat een kind doet, ga je copy-pasten, download je de programma’s van je ouders. De programma’s van je ouders, hun visie op zichzelf, andere mensen, relaties, geld, seksualiteit, geluk, overvloed of tekort… Alles wat zij vanuit hun levenservaringen én vanuit hun eigen voorouderlijke lijnen hebben meegekregen.

Al die informatie krijg je mee, verbaal en non-verbaal, of zelfs als een soort auto-sync vanuit de familycloud rechtstreeks in je lichaam en geest. Die informatie zit opgeslagen in het geheugen van je cellen én in je onderbewustzijn. Die informatie én alle ervaringen die je tot je 7 jaar hebt gehad vormen een soort blauwdruk voor je verdere leven.  Je overtuigingen, je gedragingen, je denkpatronen… zijn dus geworteld in de wieg van je bestaan.

Jouw cellen, waarvan ik spreek, die worden niet alleen geïnformeerd door of gelinkt aan de voorouderlijke systemen.  Ze worden vaak ook echt beïnvloed en zelfs vervormd, je genen worden beïnvloed en gemodelleerd door al wat je met de zuigfles of moedermelk én met de paplepel meekrijgt van je ouders.

Het vermogen tot liefhebben van je moeder en vader bijvoorbeeld bepaalt hoe jij kan liefhebben.  De manier waarop jouw ouders zich kunnen en durven hechten aan jou en elkaar maakt hoe gezond en niet-gezond jij jezelf kan verbinden met anderen.  De hechting met je ouders is echt impressionant belangrijk.  Mis je die veilige hechting, dan start je in feite al beschadigd aan je leven.  Mensen zonder die veilige hechting zijn veel minder in staat om met stress om te gaan, en zijn gevoeliger aan post-traumatische stress-symptomen.  Verbinding en verbondenheid, overeenstemming, vertrouwen, zelfstandigheid, liefde…allemaal noodzakelijk voor een gevoel van welbehagen en innerlijke vrede en geluk.  Als je ouders niet in staat zijn om je tegemoet te komen in deze meest essentiële behoeftes die je hebt als kind, als ze emotioneel niet beschikbaar of aanwezig zijn, omdat ze verstrikt zitten in hun eigen emotionele verwarring en behoeftigheid, dan ontstaat er een fundamentele kwetsuur in jou.  Waardoor het zeer waarschijnlijk is dat je een zoeken en een verlangen hebt voor de rest van je leven om hieraan alsnog tegemoet te komen.  

Heb je het gevoel dat je overgevoelig bent op sommige vlakken in je leven, dat je soms extreem hard kan reageren op bepaalde situaties?  Heb je het gevoel dat je soms weinig matuur kan reageren als je in discussie gaat met mensen die dicht bij jou staan?  Heb je een gigantisch strenge innerlijke criticus, schaam je je buiten proportie voor sommige ‘normale’ menselijke dingen, voel je jezelf bij momenten compleet sociaal incompetent of echt bang bij interacties? Ben je makkelijk verslaafd aan dingen, heb je panische angsten of fobieën? Al deze zaken zijn terug te leiden naar een ervaring, een kwetsuur of tekort vanuit je vroege kindertijd.  Er zitten overtuigingen in jouw onderbewustzijn die als een innerlijke saboteur fungeren, die toxisch zijn en die je in de weg staan om te zijn wie je werkelijk bent.

Gelukkig bestaat er dankzij dokter Melanie Salmon een manier om jezelf te bevrijden van dat negatieve zelfbeeld, van de destructieve overtuigingen en de verstrekkende gevolgen die ze hebben op jouw lichamelijke en geestelijke gezondheid.  Ben je geïnteresseerd in de methode die zij hiervoor ontwikkelde?  Of ben je nieuwsgierig om er meer over te weten te komen?  Lees dan het stukje rond Change Of Beliefs op deze website (bodyandsoulcoaching.be).  Change your beliefs, change your thinking, change your life.  Klinkt dat als muziek in je oren?  Dan kan je via de  boekingspagina op de website jouw afspraken maken.  Of je neemt eerst contact op via het contactformulier.