De vrouwelijke natuur.

Deze blog kan verhelderend en/of verzachtend zijn voor iedereen die een baarmoeder en eierstokken (gehad) heeft, en voor iedereen die van iemand houdt die een baarmoeder en eierstokken (gehad) heeft.

Want precies zoals de aarde en natuur hun 4 seizoenen hebben, zo hebben wij als vrouwen ook onze 4 seizoenen….in elke maand.  Elke maand opnieuw.

Gewoon al het feit om dàt te weten doet ons als vrouwen soms als wat meer ontspannen in onze beweeglijkheid en veranderlijkheid.  Het kan ons veel dichter bij onszelf brengen door bewuster gewaar te worden wat de seizoenen met ons doen. Het kan ons inzicht geven in onze energie, hoe we ons voelen en welke behoeftes we hebben in elk van die fases van elke maand.  

Als we leren surfen op de golven van ons innerlijk water, als we onze vrouwelijke natuur en al wat daarbij hoort, als een geschenk zien ipv als weerkerende miserie en gedoe, is dat een transformerend iets.  In elke maan(d) zijn er twee uitersten of polen, die van de ovulatie – gelinkt aan de Yange energie in onszelf of onze creatieve manifestatie én de menstruatie – gelinkt aan de Yinne energie en het terugkeren naar onze innerlijke bron.  Tijdens elke fase van elke maan(d) trekken we andere mensen en ervaringen aan en beleven we onze ‘vaste’ relaties en weerkerende ervaringen op een andere manier.  
Terwijl we ovuleren zijn we wat avontuurlijker en voelen we ons aangetrokken tot meer spannende mannen/vrouwen/uitdagingen.  Als we richting onze maan(d)stonden gaan zijn we van nature kritischer en prikkelbaarder en is onze zgn bullshit-detector over-actief.  Na onze maan(d)stonden zijn we gevoeliger, kwetsbaarder en herbeleven we bijna elke keer weer een soort wedergeboorte alsof we nieuw zijn in de wereld.  Het is de periode waarin ook onze triggers gelinkt aan onze baby- en kindertijd iets makkelijker geactiveerd worden.

Heb je graag nog meer overzicht en inzicht in “onze” 4 seizoenen als vrouw?
* Misschien merk je op de eerste dag van je menstruatie wel dat je naar binnen wordt getrokken en dat je uitgenodigd wordt om behalve de fysieke reiniging ook jouw emotionele bagage op te ruimen.  
* Ook tijdens je maan(d)stonden is het goed om dicht bij jezelf te blijven en zo weinig mogelijk verstoord te worden.  Het is jouw vrouwelijke winter, de tijd om je terug te trekken en de ideale tijd om aan zelfreflectie te doen, om je instinct en intuïtie te vertrouwen, en tegelijk om je bewust te worden van je destructieve of beperkende overtuigingen…Het is de ideale tijd om jezelf meer en vollediger te omarmen en accepteren, en als dat goed voelt los te laten wat je niet langer dient.  Veel vrouwen voelen zich moe en kunnen zich minder goed concentreren tijdens deze fase.   
* De week na je maan(d)stonden is jouw innerlijke lente.  Veelal ook een periode van nieuwe ideeën en van creativiteit, als je opnieuw richting eisprong gaat.  Je voelt je lichter en energieker, je hebt zin in nieuwe dingen, wil graag iets in de wereld zetten, wil avonturen beleven en plezier maken.  Je beschikt wellicht ook over een aangescherpte helderheid.  Dit is een heerlijke periode voor creatie en co-creatie.   Vrouwen kunnen tijdens deze fase soms ook wel gevoeligere borsten krijgen en/of drang naar een bepaald soort voedsel hebben.
* Jouw nieuwe ovulatie is jouw zomers feestje…je straalt, bent expressief, sociaal, empathisch, en het voelt alsof het je op alle vlakken voor de wind gaat.  Je zelfvertrouwen en gevoel van eigenwaarde neemt toe, en qua sensualiteit en sexualiteit kan het niet beter.
* Na de ovulatie-tijd is het tijd voor het innerlijke herfst.  Waarin je bewust bent van wat de voorbije creatieve periode met zich mee heeft gebracht, welk embryonaal idee of wezentje zich in jou heeft genesteld…en welke veranderingen dat met zich mee brengt.  

Voor sommige vrouwen kan het de periode zijn van het befaamde pre-menstruele syndroom.  Evengoed kan het zijn dat je nog net iets zinnelijker bent, dat je sexdrive alleen nog toeneemt.  Tijdens deze week kan je je noden en behoeften soms iets duidelijker gewaarworden.  De week voor je maan(d)stonden kan je voelen dat je opnieuw emotioneel minder beschikbaar bent voor anderen…je wordt al een beetje voorbereid op het nieuwe loslaten, op bevrijd worden van wat je niet langer dient.

Als we opnieuw weten dat er dus een tijd en plaats is voor alles in onszelf en alles in ons leven als vrouw, laat ons dat misschien toe om meer ontspannen mee te gaan in die maandelijkse veranderlijkheid.  
Als we onze lieve lijven opnieuw hun wijsheid laten spreken, en voelen welke noden en behoeften we hebben, kunnen we er meer aan tegemoet komen.
Ook als we niet menstrueren, als we zwanger zijn of in de menopauze zitten kunnen we de cyclische bewegingen waarnemen, al zal het soms even wennen zijn dat het minder afgelijnd is dan anders.  
De menopauze is voor de meeste vrouwen trouwens een tijd waarin de energie helemaal bruikbaar blijft voor het vrouwelijk bewustzijn en het voeden van de natuur van vrouw-zijn.  Logischerwijs, als je hormonale anticonceptie gebruikt, verdwijnt de link of helderheid met je natuurlijke ritme en de seizoenen in jezelf omdat alles onderdrukt wordt.

Geef jezelf als vrouw de komende weken (maanden) eens extra aandacht om te gaan bevoelen hoe het voor jou is om je weer bewuster te zijn van jouw 4 seizoenen in elke maand… en geniet van de veelheid en volheid van je mens-zijn én vrouw-zijn.  Als je dat helemaal kan toestaan en vieren, zal je levendigheid en speelsheid, je zinnelijkheid en algemeen gevoel van welbehagen, contentement en vreugde alleen maar toenemen.

En wil je bewuster in je bekken landen, alle kwaliteiten en aspecten van je vrouw-zijn leren (h)erkennen en vieren…dan ben je hier ook van harte welkom voor jouw persoonlijk traject. Je boekt jouw sessies makkelijk via de online agenda op deze website.