Applaus in ontvangst nemen

Het was de Russische mezzosopraan Anna Goryachova die gisterenavond, terecht, het luidste en meest enthousiaste applaus kreeg aan het einde van de opera ‘La clemenza di Tito’.  Anna zong fenomenaal goed en acteerde ook sterk als Testo, de vertrouwenspersoon en vriend van keizer Tito.
Ze stond vooraan op het podium en nam het oorverdovend applaus, de staande ovatie, en het blije geroep en gejoel helemaal in ontvangst.  Ze stond daar, met haar armen open en liet zich bejubelen en vieren.

En hoe interessant wat dat met mij deed.  Ik keek hoe dat enorme applaus voor haar viel bij de andere zangers, die ook applaus kregen, maar niet zoveel, zo luid en enthousiast als Anna.  Ik vroeg me af of er afspraken bestaan over hoe lang je in het licht mag staan als zanger(es) na een opera, terwijl de hele ploeg achter je staat op het podium. 

Iemand die vertrouwd is met delenwerk zou er ongetwijfeld een interessante sessie met me over kunnen doen.  Er was een blij deel dat mee genoot van de energie en applaus-gewijde bloemetjes die de zangeres kreeg.  Er was een deel dat zich wat geneerde bij het zo in ontvangst  nemen van dat alles, omdat bescheidenheid misschien meer op z’n plaats is, zei dat deel zachtjes.  Er is een deel dat het moeilijk vond om het grotere deel van de applaus-koek naar haar te zien gaan…want moeten we niet eerlijk delen met de anderen, heeft niet iedereen recht op even veel?
Natuurlijk zie en weet ik voor mezelf waar al die delen én hun meningen of stemmen uit ontstaan zijn, welke (vroeg-)kinderlijke ervaringen en familiesystemische programma’s en overtuigingen hierin hebben meegespeeld.

Het was en is een mooi moment om te bevragen en bevoelen hoe moeilijk of makkelijk ik erkenning vind, applaus, complimenten, letterlijke of figuurlijke bloemekes.  Hoeveel licht ik mag vangen en hoeveel ruimte ik mag innemen.  Met open armen, op het podium, voor een volle zaal?

Ik ben benieuwd hoe het voor jou is om dit te lezen.  Hoe jij omgaat met complimenten en applaus.

#waardering #complimenten #applaus #ontvangen #verwelkomen #toestaan