In arbeid…om geboorte te geven aan het nieuwe.

Ik weet niet hoe het met jou gaat, hoe het voelt aan jouw binnenkant, in jouw innerlijke wereld. Of je vaker rondwandelt in die innerlijke wereld nu je verplicht (veel vaker) thuis zit. Of je misschien een veelheid aan dingen ‘doet’ om er nog even niet naartoe te moeten gaan, werkelijk naar binnen. Of je teveel werk hebt in de job die jij nog wel mag/kan/moet doen dezer dagen om daarnaast ook nog es innerlijk werk te gaan verrichten.

Aan mijn binnenkant is er veel beweging. Niet dat dat afwezig was voor deze hele Corona-tijd…maar het voelt toch anders. Het voelt anders, groter, explicieter, intenser. Het voelt voor mij alsof ik persoonlijk in arbeid ben, jawel ‘labor’, om geboorte te geven aan wat voelt als de oervrouw in mij. Het voelt ook alsof we samen in arbeid zijn, om geboorte te geven aan de nieuwe tijd, de nieuwe samenleving. En zoals dat gaat met bevallingen; er zijn golven van vertrouwen en van pijn, momenten van opwinding en compleet gek-diepe vreugde en andere van immense twijfel aan het vermogen het aan te kunnen.

Ik heb mezelf sinds heel lang al als een vroedvrouw van het leven gezien, waarin ik mensen assisteer om eindelijk geboorte te geven aan hun ware zelf. In deze tijden voelt het als die vroedvrouw zijn en tegelijk zelf ‘in labor’ zijn. Zelf weeën doorstaan en anderen bijstaan in hun weeënstorm. Durven en kunnen we ieder op zich dit geboorteproces in onszelf helemaal aangaan? Durven en kunnen we allemaal samen door deze arbeid gaan en vol vertrouwen de nieuwe samenleving baren…

Of zijn we nog maar net met de conceptie, met het creëren van de nieuwe wereld, bezig?
Een wereld waarvan ik lees dat ie menselijker, zachter, langzamer mag zijn dan wat we gekend hebben de voorbije decennia. Een wereld waarin “samen” geen wens of droom blijft maar realiteit is. Een wereld met meer zelfzorg en zorg voor elkaar. Een wereld met meer groen, meer stilte, met voedselbossen voor iedereen, met gezondere lucht en helderder water. Een wereld met meer échte verbinding, meer bewustzijn, meer verdieping, meer spiritualiteit.